Tko smo, utjecaj i nagrade
Autonomna ženska kuća Zagreb – Žene protiv nasilja nad ženama nevladina je feministička organizacija s misijom pružanja podrške i pomoći ženama koje su preživjele nasilje te osnaživanja ženske pozicije u društvu. Osnovana je u prosincu 1990.g., kada smo otvorile prvo sklonište za žene koje su preživjele nasilje na području Istočne Europe. Osnovana je u vrijeme kada se u nasilju nad ženama i djecom nije znalo niti govorilo u našem društvu. Zbog potpunog nerazumijevanja problema u to doba te nedostatku podrške od službenih vlasti, prvi prostor skloništa bio je skvotirani gradski prostor u kojem su prve tri godine radile isključivo volonterke i aktivistice, 24 sata na dan bez ikakve naknade. S vremenom se, uz pomoć donacija srodnih ženskih udruga i fondacija u inozemstvu, razvio visoko kvalitetni i profesionalni projekt u kojem rade isključivo visoko motivirane i posebno educirane radnice i volonterke. Osnovni sadržaj djelatnosti AŽKZ-a je pružanje podrške i pomoći ženama i njihovoj djeci koji su izloženi fizičkom i psihičkom nasilju u obitelji, kao i drugim oblicima patrijarhalnog nasilja, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, bračni status, dob, boju kože, seksualnu orijentaciju, ili bilo koju drugu vrstu diskriminacije.

AŽKZ je jedna od najvidljivijih i najutjecajnijih organizacija u Hrvatskoj kao i u regiji Jugo-istočne Europe. Svojim pionirskim djelovanjem je direktno utjecala na osnivanje brojnih drugih organizacija kao i mreža. Svojim kontinuiranim stručnim radom utjecale smo na promjenu prakse institucija u tretmanu žrtava obiteljskog nasilja, zakonodavstvo u pogledu ženskih prava, javno mnijenje, brojne članice AŽKZ-a su na temelju iskustava u direktnom zastupanju ženskih prava u Skloništu, kao i edukacije pokrenule značajne druge aktivnosti na civilnoj sceni te institucijama u Hrvatskoj.

Nagrade:
Nagrada Grada Zagreba: za "osnivanje skloništa za žene i djecu žrtve zlostavljanja, prvog u ovom dijelu Europe, za sustavno djelovanje na prevenciji i suzbijanju nasilja, te za podizanje javne svijesti u borbi protiv nasilja u obitelji."
Nagrada Velimir Terzić: za "iznimno značajne doprinose u razvitku demokracije i vladavine prava, te promicanje ljudskih, građanskih i političkih prava, tolerancije i socijalne pravde u Republici Hrvatskoj i hrvatskom društvu."
Zahvalnica MUP-a RH: za "požrtvovni i uporni rad sa žrtvama obiteljskog nasilja, od zbrinjavanja u sklonište do psihološke i pravne pomoći žrtvama."
EXPO 2000: Također smo u vrlo oštroj međunarodnoj konkurenciji odabrane da predstavljamo razvoj civilnog sektora i demokracije u Hrvatskoj na EXPO 2000 u Hannoveru.
Prva nagrada Erste fondacije za socijalnu uključenost marginaliziranih skupina, gdje je ovaj program izabran kao najbolji između 1850 programa u 12 zemalja 2011. godine.
 
Potražite pomoć!
Nazovite Žensko savjetovalište
radnim danom od 11 do 17 sati.
0800 55 44
Pozivi su besplatni, a razgovori anonimni i povjerljivi.
Donirajte!
Donirajte izravno.
Upišite iznos        kn
Klikni ovdje za donaciju
Pridružite se!
Podržite nas na Facebooku i sudje-
lujte u našim aktivnostima.